JUDO U SAMOOBRANI

Često se može čuti kako su ljudi skeptični kad su u pitanju borilačke vještine. Često se s predrasudama gleda na borilačke sportove i sportaše za koje se često kaže da su agresivni te željni tuče i kad trening odnosno natjecanje završi.

Međutim sve to nije baš točno. Ako samo malo prolistamo dnevne novine ili pogledamo neki informativni program nažalost vidjet ćemo da su silovanja, razbojstva, napadi hladnim oružjem i drugi oblici zločina naša svakodnevnica. Sve to dokazat će potrebu poznavanja osnovnih tehnika samoobrane koja itekako može pomoći u takvim situacijama. Kako borilačke vještine, u ovom slučaju judo,  nisu samo iskaljivane bijesa, dokazuje i najvažnije pravilo samoobrane koje kaže: „ako imate razloga da vjerujete da ćete na nekom mjestu imati neprilika, nemojte tamo ići. Izbjegnite svaku potencijalno opasnu situaciju. Ako se incident ipak dogodi, najprije pokušajte izbjeći sukob govorom. Ako se riječima može izbjeći sukob, upotrijebite ih“.(Tamura-Shelton, 1981)

Također, judo ili kako ga još zovu „vještina popuštanja“ je oduvijek naglašavao važne osobine koje mogu poslužiti i u svakodnevnom životu a to su hladnokrvnost, opuštenost, brzina, mir i samopouzdanje.

Kao što je već rečeno u uvodnom dijelu judo je nastalo kad je u Japanu donesen zakon o zabrani nošenja mačeva pa je tad za samoobranu jedino moglo poslužiti vlastito tijelo; prirodno oružje. U tu svrhu može poslužiti:

  • Šaka kao najčešći i najsvestraniji način samoobrane (izravni, sjekući, zapešni ili udarac rubom šake). Šake prilikom udarca moraju biti čvrsto stegnute kako bi se spriječile ozljede sitnih kostiju šake i pravilno prenesla sila udarca.
  • Glava kao okrugli dio lubanje štiti mozak ali također može poslužiti kao oružje i to njen čeoni dio te zatiljni prilikom napada s leđa.
  • Lakat koji se također koristi najčešće pri napadu s leđa ili vrlo bolnim udarcem u pleksus napadača.
  • Koljeno, isto kao i lakat kratkog je dometa ali izrazito snažno i bolno. Koristi se kad nas napadač napada sprijeda tako što ćemo ga udariti u međunožje i trenutno ga onesposobiti.
  • Stopalo koje ima najveći domet od svih dijelova tijela. Pri napadu s leđa udarcem u cjevanicu ili stražnjim dijelom stopala pri frontalnom napadu.
  • Oružje poluge za koje ipak treba više uloženog truda i vježbe. Ključ je većine samoobrambenih zahvata juda, a koristi se da bi se savili protivnikovi zglobovi ili izazvalo gušenje. (Vince, T., Gene S. (1981.). Samoobrana. Zagreb : Mladost)
  • 1234

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s